Jag bugar inför Kung Kenny, den förste av Sverige

Ja en sån här dag när en av Sverige bästa backar genom tiderna lägger av är det bara att ta av sig mössan och buga djupt inför Kenny Jönsson och tacka för alla minnen han gett oss.

Sitter och kollar in statistiken från Kennys karriär och med lite eftertanke så borde man kanske förstått hur stor pojken skulle bli när han redan säsongen 91-92 går in och spelar 30 matcher i elitserien med Rögle och 39 matcher året efter.

Mitt första minne av Kenny fick jag dock i OS 94 när han blir överkörd av Todd Hlushko i sarghörnet under övertidsperioden i OS finalen.

Kennys NHL karriär började redan vintern 93 då bytte Buffalo Sabres till sig Dale Andreychuk och Daren Puppa från Toronto för Grant Fuhr och ett val i den första omgången av den kommande draften vilket blev Kenny Jönsson

Sen blev det 2 säsonger Toronto Maple Leafs där han spelade 89 matcher och gjorde 35 poäng innan han på våren 96 blev tradad från Toronto till New York Islanders, Leafs skickade Kenny, Sean Haggerty och Darby Hendrickson och fick tillbaka Wendel Clark, Mathieu Schneider och D.J. Smith.

I Islanders spelade han 597 matcher och stod för 232 poäng och han placerade sig som sämst 3:a i backarnas poängliga i laget under den tiden.

96-97 3:a bakom Bryan Berard och Bryan McCabe
97-98 2:a bakom Bryan Berard
98-99 1:a
99-00 1:a
00-01 2:a bakom Roman Hamrlik
01-02 3:a bakom Roman Hamrlik och Adrian Aucoin
02-03 3:a bakom Roman Hamrlik och Adrian Aucoin
03-04 3:a bakom Adrian Aucoin och Roman Hamrlik

Eftersom det på den tiden inte var samma bevakning på NHL som det är nuförtiden med tv och webbsändningar är det här en av dom få minnesbilderna jag har från hans tid i NHL

Kenny Jönsson däckas av Gary Roberts

När lockoutsäsongen kom 04-05 så började erövringen av resterande svenskar som inte såg hans storhet när han spelade några matcher med Rögle för att nästa säsong skriva på för klubben och spelade kvar i moderklubben tills han nu la skridskorna på hyllan.

För oss som hejade på ett lag som spelade mot Rögle var det mindre roligt att han Kenny på motståndarlaget. Under tiden 04-05 fram tills 07-08 när Rögle gick upp möttes Björklöven och Rögle 12 gånger och Björklöven lyckades vinna 3 av dom och fram till dessa matcher hade vinster och förluster lagen emellan var jämnt fördelade.

Minns såväl säsongen 06-07 när Mats Lavander var som bäst i Björklöven, det spelade ingen roll vilken back han spelade, hamnade pucken i sarghörnet så vann han i princip alltid närkampen och tog med sig pucken ut ur situationen. Så jag trodde det skulle bli ganska jämt dom byten som Lavander och Jönsson spelade emot varandra men det fanns inte en chans att Lavander skulle vinna en närkamp mot Kenny. Fastän dom är ungefär lika i vikt så såg det ut som om pojken Lavander var arg på pappa Jönsson och bara hängde och slängde på hans rygg utan att inverka på vad Jönsson gjorde med pucken. Det är bland det mäktigaste jag har sett live.

Sen blev det ju OS guld och avancemang med Rögle till elitserien för Kung Kenny innan han nu sadlar om och blir ägare till en biltvätt.

Föresten, bäste back i OS i turin och han spelade i alljävlasvenskan, hur sjukt är inte det?

Näe nu väntar jag bara på att Rögle ska spika upp hans tröja i taket och om jag någon gång i livet måste tvätta bilen runt Ängelholm så är valet redan nu självklart.

Kenny Jönsson, en av Sverige bästa backar…..någonsinFler nyheter om Rögle

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *